Slajd 1

Tagline

Servisiranje članova

Slajd 2

Tagline 2

Organizacija nastupa na sajmovima

Slajd 3

Tagline4

Organizovanje konferencija, seminara i obuka

Slajd 4

Tagline 4

Stručna putovanja

Slajd 5

Tagline 5

Učešće na medjunarodnim projektima

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

Održan seminar na temu jačanja inovativnih veština u suportativnim strukturama drvnog sektora

sreda, 09 oktobar 2013 11:26

U okviru evropskog projekta vrednog skoro dva miliona evra, od 1. do 3.oktobra 2013. godine na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održan je seminar na temu jačanja inovativnih veština u suportativnim strukturama drvnog sektora. Ciljna grupa ovog projekta su klasteri, agencije za drvo,  centri za istaživane i razvoj, eksperti i donosioci odluka od značaja za razvoj privredne grane, kao i mala i srednja preduzeća u oblasti drvne industrije. U skladu sa tim, odabrani su predavači i gosti trodnevnog kursa i radionice, tokom koje su učesnici  konkretno primenili metode za pretvaranje ideja u inovaciju. Dve teme činile su težište seminara: 

-šta su to dobre ideje, a šta inovacije i koja je razlika između njih;

 -promocija drveta kao konstruktivnog materijala.

Zahvaljujući tehnološkom napretku kojim su  obezbeđene brojne metode prezervacije, savremeno društvo je u mogućnosti da drvo- najlepši , prirodni i obnovljivi materijal koristi kao konstruktivni. Prethodnih decenija, drvo je bilo potisnuto kao materijal izbora za gradnju. Dominirali su beton i čelik. Stručnjaci iz oblasti drvne industrije , koji su svojim radom i iskustvom zaslužili status eksperata u različitim oblastima izučavanja i primene predstavili su učesnicima seminara komparativne prednosti drveta u odnosu na druge, najčešće birane konstruktivne materijale. Estetska i ekološka svojstva  samo su jedan deo preimućstva drveta u odnosu na druge materijale koji se koriste u gradnji.

U projekat ID:WOOD uključeno je petnaest partnera iz devet država. Šumarski fakultet iz Beograda i Agencija za drvo-Klaster drvoprerađivača Srbije su srpski predstavnici. Svaki partner na projektu suočava se sa specifičnom situacijom, karakterističnom za drvni sektor zemlje kojoj pripada. Jedna od glavnih odlika srpske drvne industrije je nedostatak usklađenosti sa standardima i preporukama Evropske Unije. Projekti kao što je ID:WOOD i sve aktivnosti koje se u toku njih preduzimaju doprinose sagledavanju realne situacije u drvnoj industriji jugoistočne Evrope. Na osnovu naučnih i objektivno utvrđenih činjenica, razvija se mogućnost homogenizacije drvnog sektora u smislu prevazilaženja neusklađenosti izbora proizvodnje i poboljšanja opštih uslova rada. Dostupnost stručnih rešenja i razmena iskustava između partnera na projektu tekovina su ovog projekta.

Prisustvo najviše političke delegacije austrijske pokrajine Štajerske predvođene ministrom za finansije, Evropu i kulturu , gospodinom Dr Christian Buchmannom, u čijem su prisustvu predsednik UO Agencije za drvo-Klastera drvoprerađivača Srbije -dipl.ing. Gradimir Simijonović, direktor Drvnog klastera Štajerske -Dl Erhard Pretterhofer i direktor Hrvatskog drvnog klastera- mag.oec. Marijan Kavran potpisali bilateralne ugovore o saradnji Agencije za drvo- Klastera drvoprerađivača Srbije sa drvnim klasterom Štajerske i Hrvatskim drvnim klasterom, kao i multilateralni ugovor ova tri klastera, podvuklo je značaj ovog projekta i njegove realizacije. Podstaknuti ovom saradnjom, interesovanje za potpisivanje sličnih sporazuma pokazali su i italijanski i slovenački partneri na projektu.

Opšti utisak svih prisutnih na ovom korisnom i atraktivnom seminaru bio je da su teme i predavači odlično odabrani i da je organizacija skupa, na čijem se čelu nalazio prof. Dr. Zdravko Popović, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu i projekt menadžer srpkog partnera bila izuzetno dobra.

Pročitano 3660 puta