Slajd 1

Tagline

Servisiranje članova

Slajd 2

Tagline 2

Organizacija nastupa na sajmovima

Slajd 3

Tagline4

Organizovanje konferencija, seminara i obuka

Slajd 4

Tagline 4

Stručna putovanja

Slajd 5

Tagline 5

Učešće na medjunarodnim projektima

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

ZAVRŠENA PRVA KONFERENCIJA „DRVNA INDUSTRIJA I ŠUMARSTVO SRBIJE“

Prvoj  konferenciji „Drvna industrija i šumarstvo Srbije“ održanoj je 7. i 8. aprila u Vrnjačkoj Banji prisustvovalo je više od 280 zvanica i učesnika. Organizacioni odbor, na čelu sa Šumarskim fakultetom, može da bude ponosan na uspeh konferencije. Učesnici i prezenteri govorili su iskreno i kompetentno, doprinoseći da se slika o situaciji u drvnoj industriji i o odnosu između drvne industrije i šumarstva sagleda iz više uglova.

Svakako bi trebalo istaći da se takva prilika može imati samo na ovakvim skupovima. Sa stanovišta Agencije za drvo, kao klastera drvne industrije, posebnu vrednost imaju prezentacije i diskusije koje su tretirale tri goruće teme :

-Nedovoljna količina sirovine, za potrebe instaliranih kapaciteta drvne industrije;

-Mali broj kompanija u Srbiji ima kapacitet za visokoserijsku proizvodnju, što utiče na konkurentnost kompanija;

-Nedostatak stručne, pre svega srednjoškolske, radne snage za potrebe kompanija koje se bave izradom nameštaja i preradom drveta.

Ni jedna od njih nije važnija od drugih, ali do poboljšanja uslova za rad i ozbiljnijeg skoka u uspehu domaćih kompanija ove industrijske branše ne može doći bez normalizacije u snabdevanju sirovinom.  U rešavanju ovog pitanja najviše se ističu predlozi za dva moguća pristupa:

 -da se prioretet u snabdevanju da velikim potrošačima i

-da se prioritet da malim i srednjim potrošačima.

Javna preduzeća će , svakako, u skladu sa državnim prioritetima i poslovnom politikom donositi odluke.  Verujemo da će se tom prilikom uzeti u obzir struktura preduzeća u drvnoj industriji, koju čini 99% malih i srednjih preduzeća. Briga o njihovom snabdevanju sirovinom je važna , jer znači opstanak drvne industrije, koja je jedna od industrija sa najvećom popularnošću u svetu, jer je bazirana na prirodnom  ekološkom resursu i za čijim proizvodima potražnja neprekidno raste.

Pročitano 2026 puta